Štefan Harabin uspel na európskom súde so sťažnosťou voči Slovensku

21.11.2012 Celý región

Brusel/Štrasburg 20. novembra (TASR) - Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin bol úspešný na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu so svojou sťažnosťou voči Slovensku. Potvrdil to minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Harabin zažaloval Slovensko pre jeho disciplinárne potrestanie za nevpustenie kontroly ministerstva financií na Najvyšší súd.

Súd podľa Boreca povedal, že boli porušené jeho práva. Nie však preto, že bol Harabin potrestaný, ale preto, že súd nerozhodoval v správnom zložení.

Slovensko nemusí zaplatiť Harabinovi 100-tisíc eur

Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin neuspel v súdnom spore so Slovenskou republikou na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu so žiadosťou o vysoké finančné kompenzácie. Európsky súd pre ľudské práva vo svojom stanovisku uviedol, že považuje za neodôvodnenú žalobcovu žiadosť o preplatenie majetkovej ujmy následkom disciplinárneho konania a odmieta túto žiadosť. ESĽP priznal žalujúcej strane iba finančné vyrovnanie vo výške 3000 eur ako nemajetkovú ujmu vyplývajúcu z uloženia disciplinárneho trestu a vyzval žalovanú stranu na zaplatenie sumy 500 eur na súdne trovy a výdavky.

Slovenská republika musí od vynesenia rozsudku (oddnes) do troch mesiacov zaplatiť stanovenú nemajetkovú ujmu, ako aj príslušné súdne trovy.

Štefan Harabin sa v spore so Slovenskou republikou obrátil na Európsky súd pre ľudské práva a požadoval finančné kompenzácie od slovenskej vlády vo výške 51.299 eur za majetkovú ujmu a 100.000 eur za nemajetkovú ujmu. Harabin taktiež požadoval úhradu súdnych trov vo výške 643 eur.

Spor vznikol počas minulej vlády

Spor vznikol ešte počas minulej vlády, keď Ústavný súd SR rozhodol, že Štefan Harabin sa vo funkcii predsedu NS SR dopustil disciplinárneho previnenia, lebo v júli a auguste 2010 nepustil kontrolu ministerstva financií na Najvyšší súd. V rámci disciplinárneho trestu mu bol znížený plat o 70 percent za jeden rok.

Harabin v Štrasburgu prostredníctvom ESĽP žiadal doplatenie rozdielu platu, čiže spätne vrátenie 70 percent platu za jeden rok plus vysoké odškodné ako nemajetkovú ujmu.

Ústavný súd bude zrejme musieť o Harabinovi rozhodnúť znovu

Ústavný súd SR bude zrejme musieť v disciplinárnom konaní voči predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi rozhodnúť opäť. Podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca to vyplýva z dnešného rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP) o Harabinovej žalobe voči Slovenskej republike.

"Nehovoril nič o tom (ESĽP - pozn. TASR), či boli porušené jeho práva v zmysle merita veci, to znamená, či disciplinárne konanie bolo alebo nebolo správne. Rozhodol o tom, že zloženie pléna Ústavného súdu nebolo v takom zložení, ako malo byť, pretože tam neboli všetci tí sudcovia, ktorí by mali rozhodovať túto vec," skonštatoval Borec. Podľa neho to znamená, že ESĽP odporúča, že najlepším riešením bude, ak Ústavný súd rozhodne znovu.

Pirošíková: Slovensko prehralo kvôli tomu, ako rozhodoval ÚS o námietkach

Slovensko prehralo spor s predsedom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom pred Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP) pre to, ako Ústavný súd SR rozhodoval o námietkach zaujatosti. Potvrdila to zástupkyňa SR pred ESĽP Marica Pirošíková.

"Predtým pri individuálnych sťažnostiach boli vylúčení dvaja sudcovia, ktorí potom rozhodovali v pléne," skonštatovala Pirošíková. Súd sa podľa nej nestotožnil s argumentom Ústavného súdu (ÚS) SR, že funkčnosť pléna v tomto prípade prevyšuje nad požiadavkou nestrannosti súdu. "Musím povedať, že v tých ďalších disciplinárnych konaniach, ktoré sa týkali toho istého sťažovateľa (Harabina -pozn. TASR), bol jeden sudca vylúčený na základe námietky zaujatosti sťažovateľa a dvaja na základe námietky zaujatosti, ktorú vzniesla ministerka," povedala Pirošíková.

ESĽP skonštatoval, že Harabinovi bolo porušené právo na spravodlivé súdne konanie. "Pretože Ústavný súd v takom zložení, v akom bol, nebol podľa ESĽP nestranný," povedala Pirošíková. Za to súd Harabinovi priznal nemajetkovú ujmu vo výške 3000 eur, čo je podľa Pirošíkovej štandardná suma pri procesných pochybeniach. "Pokiaľ ide o výkon rozsudku, upozornil na to, že by bolo potrebné na vnútroštátnej úrovni obnoviť konanie pred Ústavným súdom," povedala. ÚS bude pritom musieť rešpektovať rozhodnutie európskeho súdu.

Zároveň informovala, že mnohé Harabinove námietky vyhlásil ESĽP za neprijateľné, medzi mini námietku týkajúcu sa porušenia práva na prezumpciu neviny, a to z dôvodu nevyčerpania vnútroštátnych prostriedkov nápravy, za nepodložené vyhlásil námietky, ktoré sa týkali slobody prejavu, práva na ochranu majetku, práva na účinný prostriedok nápravy a zákazu diskriminácie pri užívaní práv.

Keďže európsky súd narazil na procesné pochybenie, k podstate sporu, teda či ministerstvo financií môže kontrolovať najvyšší súd, sa nedostal. Ústavný súd potrestal Harabina 70-percentnou zrážkou z platu na jeden rok práve preto, že nevpustil kontrolórov rezortu financií na súd. ESĽP teda nezaviazal Ústavný súd, ako má rozhodnúť v pravdepodobnom obnovenom disciplinárnom konaní voči Harabinovi. Disciplinárne konanie voči Harabinovi za nevpustenie kontroly navrhla exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Okrem toho na neho podala aj ďalšie návrhy na disciplinárne potrestanie.

Žitňanská: Bude zaujímavé sledovať akú pozíciu pred súdom zaujme MS SR

Pre exministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú, ktorá predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina navrhovala potrestať, bude zaujímavé sledovať, akú pozíciu bude v prípadnom obnovenom konaní voči Harabinovi zaujímať ministerstvo spravodlivosti. Reagovala tým na dnešné rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP), ktorý povedal, že pri disciplinárnom konaní voči Harabinovi boli porušené jeho práva. Na odporúčanie európskeho súdu tak bude pravdepodobne nasledovať obnova tohto disciplinárneho konania.

"Čo je z môjho pohľadu ako opozičnej poslankyne, ktorá kontroluje vládu možno to najpodstatnejšie, že Štefan Harabin žiadal odškodnenie vo výške toho rozdielu platu, ktorý mu bol rok strhávaný, v tomto nároku ho vláda v doplňujúcom stanovisku plne podporila, ale štrasburský súd túto argumentáciu neuznal," povedala Žitňanská. Dôvodom rozhodnutia európskeho súdu bolo, že o potrestaní Harabina rozhodovali aj sudcovia, ktorí boli v predchádzajúci prípadoch vylúčení z rozhodovania o prípadoch týkajúcich sa Harabina.

Žitňanská upozornila, že Harabin od ESĽP žiadal priznať 50.000 eur ako náhradu za zrážky z platu, ktorými bol potrestaný a priznanie 100.000 za nemajetkovú ujmu. Súd mu priznal iba 3000 eur. Pozornosť upriamila aj na tri body rozhodnutia, ktoré podľa nej dokazujú zmenu stanoviska vlády SR po výmene jej členov po parlamentných voľbách.

Žitňanská podala na Harabina spolu štyri návrhy na disciplinárne potrestanie. Prvý bol za nevpustenie kontroly ministerstva financií na najvyšší súd. Ústavný súd sa s jej návrhom stotožnil a Harabina potrestal 70 percentnou zrážkou z platu na jeden rok. Šéf najvyššieho súdu sa potom obrátil na štrasburský súd.

I. Macejková pripustila, že rozhodnutie ESĽP môže zablokovať plénum

Dnešné rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP) môže v prípade obnovy konania o disciplinárnom stíhaní predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina zapríčiniť zablokovanie pléna Ústavného súdu SR. Pripustila to predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

Obnovu konania odporučil ESĽP, pretože Harabinovi bolo porušené právo na rozhodnutie nestanného súdu. O jeho disciplinárnom potrestaní totiž v pléne ústavného súdu rozhodovali aj sudcovia, ktorí boli pri predchádzajúcom rozhodovaní o námietkach vylúčení. "Samozrejme, jedna z možností môže byť, že môže byť plénum zablokované, pretože na to, aby plénum rozhodovalo musí byť sedem hlasov, či pre alebo proti," povedala Macejková. Podľa rozhodnutia európskeho súdu by mali byť v prípade obnovy konania vylúčení z rozhodovania štyria sudcovia ústavného súdu z 13-členného pléna. Ide o Ľubomíra Dobríka, Juraja Horvátha, Milana Ľalíka a Sergeja Kohuta.

Macejková sa k podrobnostiam rozhodnutia ESĽP nechcela vyjadrovať, pretože ho ešte nestihla preštudovať. K jeho základnej výčitke, teda že rozhodovali aj vylúčení sudcovia uviedla, že každý sudca Ústavného súdu sa k námietke predpojatosti vyjadruje a sama mu nemôže nariadiť, aby povedal, "že je predpojatý alebo, že nie je predpojatý". Podľa nej je na samotnom sudcovi, aby sa vyjadril.

Harabina potrestal Ústavný súd za nevpustenie kontroly ministerstva financií na najvyšší súd na základe návrhu exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej 70 percentnou zrážkou z platu na jeden rok. Keďže s tým nesúhlasil, obrátil na štrasburský súd. Žitňanská podala na Harabina spolu štyri návrhy na disciplinárne potrestanie.
 
Nešlo mi vôbec o peniaze, tvrdí Harabin

Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin tvrdí, že mu nešlo o peniaze, keď sa pre disciplinárne potrestanie obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP). Tam namietal porušenie svojich práv, pretože ho Ústavný súd potrestal za nevpustenie kontroly rezortu financií na najvyšší súd.

"Nešlo mi vôbec o peniaze, ale iba o poukázanie na zneužívanie súdneho systému politikmi", vyhlásil Harabin. Európsky súd povedal, že v konaní pred ústavným súdom mu bolo porušené právo na nestranný súd. Namietal aj ďalšie porušenia, tie však súd neuznal. Harabin žiadal od ESĽP priznanie 100.000 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy a priznanie 50.000 eur, o ktoré prišiel pri potrestaní 70 percentnou zrážkou zo mzdy na jeden rok. Súd mu za procesné pochybenie súdu priznal náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 3000 eur.

Harabin považuje za veľmi smutné, ak politikmi vyvolávané konflikty v spoločnosti musia riešiť medzinárodné inštitúcie. "Keby Lucia Žitňanská nezneužívala svoju politickú funkciu na osobné konflikty a boj o moc, nemusel by tento prípad nikdy nastať. Rovnako sa ukázalo, že niektorí sudcovia Ústavného súdu sú otrockými vazalmi politikov a ústava im nič nehovorí," povedal Harabin.
 
 

Vyberte región